Sklep Janshop.pl
(58) 746 37 97 0 801 000 610

Zadzwoń do nas!

Przyjmujemy zamówienia telefoniczne.
PON:7:30 - 17:30,
WT-PT:7:30 - 15:30. Wyślij wiadomość

Kategorie

Filtry

Cena {OPIS_OPCJI}

-

Opcje dodatkowe {OPIS_OPCJI}

Kontakt

(58) 746 37 97

info.: 0 801 000 610
fax: (58) 739 50 92

Formularz kontaktowy

Infolinia czynna:

poniedziałek 7:30-17:30
wtorek - piątek 7:30-15:30

Suszarki do grzybów

Filtry
Kod rabatowy

Suszarki do grzybów, owoców i warzyw

Znanym ludzkości od tysiącleci sposobem na konserwację żywności jest jej suszenie. Dawniej robiono to przy pomocy słońca i wiatru, później wykorzystywano do tego piece i piekarniki. Dziś nie musimy robić tego jedynie na siłami natury, ani domowymi sposobami naszych babć ? mamy od tego nowoczesną technikę.

Suszarka do grzybów to sprzęt, o którym większość ludzi przypomina sobie głównie w sezonie jesiennym, gdy przynoszą do domu plony swoich leśnych poszukiwań. Ale suszarka może być przecież używana przez cały rok, nie tylko do przygotowywania suszonych grzybów. Można na niej suszyć także owoce, warzywa, zioła i inne produkty spożywcze.

Bezpiecznie i zdrowo

Suszarka do grzybów to doskonałe rozwiązanie dla osób, które wolą domowe wyroby od sklepowych produktów, cenią kontrolę nad procesem ich wytwarzania na każdym etapie i lubią ekologiczną, zdrową żywność. Wysuszenie owoców, warzyw i innych produktów umożliwia usunięcie z nich do 80% wody, dzięki której rozwijają się w ich mikroorganizmy powodujące ich gnicie lub pleśnienie. Właściwe ich wysuszenie, bez użycia środków chemicznych, pozwala zachować ich walory smakowe, naturalne aromaty oraz składniki odżywcze, witaminy i błonnik. A przy tym koszt takiej samodzielnej konserwacji jest niższy niż kupno gotowych takich produktów w sklepach.

Budowa suszarki do grzybów

Współcześnie suszenie grzybów, warzyw i owoców czy ziół często odbywa się w zwykłym piekarniku. Takie suszenie bywa jednak nierównomierne; w części piekarnika produkty wysuszają się za bardzo, w innych rejonach za mało. Sposobem, by zrobić to dobrze, są suszarki spożywcze. Suszarka do grzybów i owoców oraz innych produktów zbudowana jest z podstawy, wewnątrz której umieszczona jest grzałka, wentylator oraz panel kontrolny, sit umieszczonych piętrowo jedno nad drugim i pokrywy z wywietrznikiem. Powietrze jest podgrzewane, a następnie kierowane ku górze, gdzie przepływa przez kolejne piętra sit do suszenia. Powinno ich być 5 do 6 ? inna ich liczba może zakłócić cały proces.

Co i w jaki sposób suszymy na suszarce?

Najczęściej spotykana nazwa ?suszarka do grzybów? sugeruje, że służy ona głównie do tego właśnie, jednak jej zastosowanie może być dużo szersze; to raczej urządzenie do suszenia owoców, warzyw, grzybów i ziół (ale nie tylko). Częstym zastosowaniem jest suszenie owoców, które można przekształcić np. w domowej roboty czipsy albo wykorzystać później do produkcji kompotów. Suszone warzywa czy zioła po rozdrobnieniu mogą posłużyć do komponowania własnych mieszanek przypraw.

Produkty trzeba pokroić w plastry i położyć obok siebie na sitach. Obudowa sit do suszenia powinna być przezroczysta, by pozwolić na obserwację procesu bez konieczności otwierania jej. Otwory sit do suszenia muszą mieć wielkość odpowiednią do produktów, jakie planujemy ususzyć ? mniejsze fragmenty mogą bowiem wpadać w zbyt duże otwory, a warto pamiętać, że tracąc wodę, owoce, warzywa, a zwłaszcza grzyby bardzo stracą na objętości. Zależnie od tego, jak duże ilości warzyw, grzybów czy owoców planujemy suszyć, warto przed zakupem dobrać do nich odpowiednio pojemną suszarkę; kluczowa w niej będzie średnica sita czy też jej powierzchnia.

Owoce i warzywa powinny być umyte, w miarę możliwości obrane, pozbawione pestek i pokrojone w plastry. Grzybów lepiej nie myć, by nie utraciły smaku i żeby proces suszenia się nie przedłużył, a za to wytrzeć i pokroić. Na suszarce można też suszyć zioła, rozkładając je równomiernie na sitach, orzechy czy pestki dyni albo słonecznika, a nawet wędliny. Czas suszenia, zależnie od rodzaju produktów i mocy urządzenia, może być różny (zwykle kilka, rzadziej kilkanaście godzin).

Jeśli chodzi o grzyby, najlepsze do suszenia są pieczarki, kurki, prawdziwki, podgrzybki, smardze i kanie. Z owoców najlepiej suszyć jabłka, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, jak również winogrona, żurawinę i jagody. Warzywa nadające się szczególnie dobrze do suszenia to selery, pietruszki, marchewki, buraki albo pory. Suszone zioła służące nam często za przyprawy, są powszechnie znane, jak np. majeranek, tymianek, kminek, kolendra czy szałwia.

Na co zwracać uwagę przy zakupie?

- Regulacja temperatury i jej zakres ? suszarka do owoców powinna pozwalać na suszenie w przedziale od 40 do 70 stopni Celsjusza. Wyższe temperatury mogą popsuć smak i pozbawić produkt witamin, natomiast suszenie w niższych temperaturach nie jest zbyt wydajne. Regulacja temperatur jest konieczna przy suszeniu różnorodnych produktów i dla ustawień poszczególnych etapów procesu suszenia.

- Moc urządzenia ? suszarka spożywcza powinna mieć moc co najmniej 200 W.

- Równomierność suszenia ? zapewnia ją wentylator, liczba poziomów suszarki i wielkość otworów w tackach.

- Pojemność suszarki ? wyznacza ją średnica sita, liczba sit do suszenia i wysokość pięter.

- Obudowa sit ? najlepiej, żeby była wykonana z przezroczystego tworzywa, jej części dokładnie do siebie przylegały, a zdejmowane elementy można było myć w zmywarce.

- Liczba sit do suszenia ? najczęściej jest spotykana liczba sit do suszenia 5, bądź liczba sit do suszenia 6, chociaż zdarzają się takie, które mają więcej lub mniej. Zależnie od tego chcemy suszyć należy dostosować ilość sit do ich średnicy.

Złóż zamówienie telefonicznie! poniedziałek 7:30 - 17:30 wtorek- piątek 7:30 - 15:30
(58) 746 37 97 z telefonu komórkowego
0 801 000 610 z telefonu stacjonarnego
Zamów telefonicznie! poniedziałek 7:30 - 17:30 wtorek- piątek 7:30 - 15:30 (58) 746 37 97

Copyright ? janshop.pl / 2015 - wszystkie prawa zastrzeżone, Global Income sp. z o.o.

Oprogramowanie KQS Store