Kategorie
O sklepie
Informacje
Kontakt
(58) 746 37 97
info.: 0 801 000 610
fax: (58) 739 50 92
Infolinia czynna:
poniedziałek 7:30-17:30
wtorek - piątek 7:30-15:30
W każdej kuchni przyda się nowoczesna maszynka do mielenia ? wielofunkcyjne urządzenie, ułatwiające wiele czynności kuchennych, nie tylko tych związanych z mięsem. Również wegetarianie znajdą dla maszynki do mielenia szereg praktycznych zastosowań.
Każdemu zaś maszynka do mięsa da pewność co do składu własnoręcznie przygotowanych potraw, jakiej nie gwarantują gotowe produkty, kupowane w sklepach. I zaoszczędzi mnóstwo czasu. Będziemy wiedzieli, z czego zrobione jest mięso mielone, a przyrządzenie sałatki warzywnej zajmie dosłownie parę minut.
Od starych, żeliwnych maszynek do mielenia, które napędzało się ręczną korbką, współczesne maszynki bardzo się różnią. Maszynka elektryczna nie wymaga od użytkownika siły, a przede wszystkim zapewnia mu oszczędność czasu. Wydajność mielenia elektrycznych maszynek, potrafiących nieraz zmielić kilka kg/min, skraca czas pracy do paru chwil. Maszynki do mielenia dostępne w sklepach mogą mieć różną moc ? chcąc się jednak zaopatrzyć w dobrej klasy model, powinniśmy wybrać taką o mocy co najmniej 500 W, gdy chodzi o użytek domowy, zaś dla profesjonalnych celów, np. w gastronomii, moc ta powinna wynosić 1200 W lub więcej. Dobra maszynka do mięsa powinna móc go zmielić ponad kilogram w ciągu minuty, chociaż oczywiście nie bez znaczenia pozostaje średnica otworów. Jeśli mielenie mięsa będzie trwało dłużej, fakt, że urządzenie o mniejszej mocy charakteryzuje się mniejszym poborem prądu, nie da nam żadnej oszczędności, a twardszego mięsa w ogóle może nie dać się nim zmielić.
Jeśli mięso jest twarde albo zawiera fragmenty kości czy chrząstek, zdarza się i przy dużej mocy, że jakiś kawałek zablokuje się w mechanizmie najlepszych nawet maszynek do mielenia. W takim przypadku przydaje się funkcja ?rewers?, czyli bieg wsteczny obrotów ślimacznicy, który pozwala wydobyć zawadę i szybko wrócić do pracy.
Obudowa maszynki do mielenia mięsa może być wykonana z metalu lub sztucznego tworzywa. Metalowa zapewnia większą odporność na uszkodzenia mechaniczne, ale zwiększa ciężar całego urządzenia. Przy wyborze najważniejsze jest, jak często zamierzamy używać maszynki do mięsa. Jeśli rzadko, np. raz w miesiącu, obudowa z plastiku wystarczy. Jeśli częściej i regularnie, lepsza będzie metalowa. Istotniejszy jest materiał z którego zrobiony jest ślimak i komora mielenia: ze względu na duże siły działające na te elementy, powinny one być zrobione z metalu, np. stali i warto na to zwrócić uwagę. Sitka i ostrza tnące powinno się móc myć w zmywarce. Inne robocze elementy maszynki, powinno się myć w ciepłej wodzie z płynem.
Funkcjonalność maszynki zwiększa się dzięki poprzez odpowiednie nakładki i sitka. Maszynka do mielenia powinna być wyposażona w zestaw co najmniej 3-4 sitek, nie tylko mięsa, ale i np. sera, a więc o różnej średnicy oczek i ich zagęszczeniu. Jeśli chcemy własnoręcznie robić domowe wędliny, np. kiełbasy, niezbędna będzie nasadka masarska. W częstym użyciu będą zapewne nakładki szatkujące warzywa na paski lub plasterki albo nakładki używane do ścierania ziemniaków czy też przecierania pomidorów. A jeśli przyjdzie nam ochota na bardziej egzotyczną kuchnię ? nasza maszynka do mielenia mięsa ma nawet specjalną nasadkę do potraw orientalnych.
Copyright ? janshop.pl / 2015 - wszystkie prawa zastrzeżone, Global Income sp. z o.o.