Kategorie
O sklepie
Informacje
Kontakt
(58) 746 37 97
info.: 0 801 000 610
fax: (58) 739 50 92
Infolinia czynna:
poniedziałek 7:30-17:30
wtorek - piątek 7:30-15:30
Woń, która towarzyszy gotowaniu i rozprzestrzenia się po domu często wywołuje w nas pozytywne odczucia, jednak szybko może stać się też uciążliwa ? nawet dla domowników, a co dopiero dla sąsiadów. Szczęśliwie, mamy sposoby, by ograniczyć to zjawisko.
To, co pozostaje wśród ścian na dłużej, to nie tylko sam zapach, ale i całkiem namacalne substancje. Gotowanie i smażenie generuje opary, które stanowią mieszankę pary wodnej, tłuszczów i innych składników, nie zawsze pachnących smakowicie, zwłaszcza w większym stężeniu. Wszystko to osadza się na otoczeniu ? na ścianach, sprzętach kuchennych, meblach, a także na naszych ubraniach czy włosach. Wilgotne, tłuszczowe środowisko jest znakomitym siedliskiem dla najróżniejszych drobnoustrojów, takich jak pleśnie lub bakterie, które tworzą w rozmaitych zakątkach mieszkania skupiska, niestety nie od razu widoczne. W ukryciu, cichcem rozwijają się i z czasem mogą nawet zagrozić zdrowiu mieszkańców. Ale i sam osad, który nawarstwia się z każdym kolejnym gotowaniem, ujawni się wreszcie w postaci odrażającego, lepkiego brudu. By się go wówczas pozbyć, konieczne jest uciążliwe szorowanie kuchennych mebli, sprzętów i naczyń ? zabieg, który trzeba powtarzać często i regularnie. Rzecz jasna, kuchnię i tak czyści się dość często, ale opary, które przeniknęły i osiadły w tapicerce mebli w sąsiadujących z kuchnią pomieszczeniach, pozostawiają trwały i znacznie trudniejszy do usunięcia zapach. By nie musieć oddawać wciąż mebli do czyszczenia, lepiej temu procesowi zapobiegać, a przynajmniej go ograniczyć.
Środek zaradczy stanowią kuchenne okapy, wyłapujące z powietrza i usuwające te substancje i zapachy, które w przeciwnym wypadku osadziłyby się na przedmiotach znajdujących się w otoczeniu. Zapach to bowiem nic innego, jak cząsteczki danej substancji unoszące się w powietrzu. Okap kuchenny ma za zadanie pochłaniać cząsteczki wody i drobinki tłuszczu, a także eliminować z powietrza zapachy i szkodliwe gazy, jak np. czad. Nie jest to więc ekstrawagancja ani luksus, ale potrzebne w każdej kuchni, a bywa, że wręcz niezbędne urządzenie. Na dodatek mogące poprawić także estetykę kuchni ? wiele z nich wyróżnia się designem i przykuwa wzrok.
Okapy mogą usuwać niepożądane substancje na dwa sposoby. Albo pełnią funkcję pochłaniacza, który jest zaopatrzony w filtr oczyszczający powietrze, albo wyciągu, który zbiera z pomieszczenia zapachy i wyciąga je poza jego obręb. Najczęściej okap łączy w jednym urządzeniu obie funkcje, a różnica polega głównie na sposobie jego instalacji: wyciąg powinien być podłączony do przewodów wentylacyjnych, zaś pochłaniacz ściąga tylko wyłapywane substancje do znajdujących się wewnątrz niego filtrów węglowych i przywraca oczyszczone powietrze do obiegu. Filtry absorbują zapach, a po jakimś czasie się je wymienia. Okapy najczęściej działają kilkustopniowo; nastawiony na dany tryb pracy pochłaniacz może wsysać powietrze z większą lub mniejszą siłą ciągu, za czym idzie też różny poziom hałasu. Nowoczesne wentylatory są jednak coraz cichsze i ów poziom hałasu nie bywa zwykle uciążliwy dla osób znajdujących się w pomieszczeniu.
Okapy kuchenne dostępne na rynku mogą się między sobą mocno różnić. Mają najrozmaitsze kształty i style, można je też instalować w odmiennych punktach kuchni i w różny sposób. Są zatem bodaj najczęściej spotykane w domach okapy kominowe, montowane na ścianie nad samą kuchenką, przeważnie w formie odwróconej litery T lub Y, okapy podszafkowe, podwieszane ? jak sama nazwa wskazuje ? pod szafką kuchenną. Zajmują one niewiele miejsca, są łatwe w montażu, są więc popularnym rozwiązaniem. Nieco innym rodzajem okapów kuchennych są okapy szafkowe, umieszczane z kolei na dnie szafki kuchennej, teleskopowe lub wysuwane z szafki na zasadzie szuflady (na zewnątrz widoczny jest tylko spód okapu). Rzadziej spotykane, choć coraz popularniejsze są okapy wyspowe, znajdujące zastosowanie raczej w dużych kuchniach, gdzie gotowanie odbywa się na centralnej wyspie ? okap podwiesza się na linkach lub prętach ponad nią i podłącza zwykle do wbudowanego w sufit systemu wentylacji.
Możesz wybrać okap kuchenny, uzależniając decyzję od kilku czynników: od umiejscowienia kuchenki, od dostępnej w pomieszczeniu przestrzeni, od możliwości instalacji, a także od swojego gustu, według którego dobierzesz styl, kształt czy kolor. Jednak ze względów pragmatycznych, najistotniejszym kryterium powinny być parametry techniczne. Po pierwsze, warto sugerować się energooszczędnością ? ze względu na ekologię, ale także na rachunki. Należy zwrócić uwagę na takie czynniki, jak klasa energetyczna urządzenia i rodzaj oświetlenia ? oświetlenie typu LED pobiera 10 razy mniej energii niż tradycyjne żarówki i wystarcza na dłużej. Ważna jest możliwość ustawienia mocy silników okapów kuchennych tak, by zoptymalizować zużycie prądu. Wentylatory powinny mieć regulację szybkości pracy (determinuje to poziom hałasu, jaki wywołują). Zależy od tego także efektywność filtrowania powietrza. Moc musi być dostosowana do objętości pomieszczenia ? okapy kuchenne powinny być w stanie przefiltrować w ciągu godziny ilość powietrza odpowiadającą minimum sześciokrotnej kubaturze pomieszczenia i usunąć zeń 90% zapachów. Wyższe biegi powinny móc przerobić większe ilości, aż do kilkunastokrotnej objętości kuchni. Przyda się też zadbać, by zamontowany w kuchni okap był estetycznie spójny z resztą pomieszczenia i dobrze dopasowany do jego zabudowy.
Copyright ? janshop.pl / 2015 - wszystkie prawa zastrzeżone, Global Income sp. z o.o.