(58) 746 37 97 0 801 000 610

Zadzwoń do nas!

Przyjmujemy zamówienia telefoniczne.
PON:7:30 - 17:30,
WT-PT:7:30 - 15:30. Wyślij wiadomość

Kategorie

Kontakt

(58) 746 37 97

info.: 0 801 000 610
fax: (58) 739 50 92

Formularz kontaktowy

Infolinia czynna:

poniedziałek 7:30-17:30
wtorek - piątek 7:30-15:30

Suszarki spożywcze

Suszarki do grzybów (i nie tylko!)

Suszone owoce i warzywa świetnie sprawdzą się jako zastępniki dla świeżych produktów, w okresach gdy dostęp do nich jest utrudniony. Nadal pełne składników odżywczych, nadal zachowujące smak i zapach, a łatwiejsze do przechowywania. Mogą służyć jako podstawa i dodatek do potraw, jak też stanowić zdrowe, łatwo dostępne snacki. Nie wszystkie znajdziemy już przetworzone w sklepach, łatwo jednak możemy je ususzyć sami.

Coraz popularniejsze ?suszarki do grzybów?, nie muszą wcale służyć wyłącznie do suszenia tych ostatnich ? równie dobrze można konserwować na nich różnego rodzaju owoce i warzywa, a nawet mięso. Do suszenia szczególnie nadają się np. śliwki, jabłka, gruszki, morele, żurawina, banany albo pietruszka, marchewka, seler, por, cebula czy czosnek. Suszarka do grzybów ułatwia ich obróbkę. W dobie jak najbardziej uzasadnionej mody na zdrowe żywienie jest to urządzenie, które powinno znajdować się w każdym domu, jeśli jego mieszkańcy dbają o swoje zdrowie.

Proces suszenia

Odparowanie wody zmniejsza ryzyko psucia się żywności ? to przede wszystkim woda bowiem sprzyja rozwojowi w niej szkodliwych drobnoustrojów, powodujących psucie się jedzenia. Pozbawienie produktów spożywczych wody w celu ich zakonserwowania stosowane jest przez ludzkość od tysięcy lat, choć początkowo do procesu tego zaprzęgano najbardziej dostępne środki, jak promienie słoneczne czy wiatr. Dziś nie jesteśmy zdani tylko na siły przyrody, cywilizacja dała nam urządzenia elektryczne, które wytwarzają ciepło, a ich przemyślana konstrukcja sprzyja pozbywaniu się nadmiaru wilgoci. Woda, odparowując, nie zabiera ze sobą minerałów i witamin; większość substancji odżywczych pozostaje skoncentrowana wewnątrz owocu czy warzywa. Proces ten jednak musi odbywać się w określonych, kontrolowanych warunkach ? np. zbyt wysoka temperatura suszenia albo zbyt długie gotowanie może zniszczyć witaminy (dotyczy to zwłaszcza witaminy C ? owoce ją zawierające najlepiej jeść na surowo), a nawet zniweczyć smak. Suszarki spożywcze zapewniają odpowiednią kontrolę nad tym procesem. Gdy robimy to sami, kontrola ta będzie znacznie dokładniejsza niż w przypadku suszenia przemysłowego.

Jak suszyć?

Przed przystąpieniem do suszenia produkty należy umyć, oczyścić, dokładnie przejrzeć, oddzielić części nienadające się do suszenia i ewentualnie pokroić na plastry lub inne odpowiednie fragmenty. Poszczególne produkty spożywcze, a nawet ich części, należy suszyć w specyficzny dla nich sposób, tak by wynik suszenia był optymalny. Np. liście ziół potrzebują do wysuszenia znacznie mniej czasu niż ich łodygi, owoce suszą się inaczej zależnie od grubości skórki, a długość procesu zależna jest też od wielkości suszonych kawałków. Do poszczególnych produktów stosujemy też różne temperatury suszenia, a czasem nawet odmienne na poszczególnych etapach. Przykładowo, grzyby suszymy początkowo w temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza, by po odparowaniu części wody zwiększyć ją do 70. Miękkie owoce (np. śliwki, truskawki, winogrona), suszy się najpierw w 45 stopniach, by w drugiej fazie podnieść temperaturę do 60 stopni. Owoce twardsze (jabłka, gruszki) suszy się z kolei najpierw w wyższej temperaturze, 70 stopni, by z czasem zmniejszyć ją do 50. Warzywa, jako zawierające mniej wody, również suszy się raczej w wyższych temperaturach. Z kolei zioła, by zachować ich naturalne aromaty ? w niższych, typu 35 stopni Celsjusza. Mięso zaś to już temperatura rzędu 60 stopni. Również długość całego procesu jest odmienna dla różnych produktów ? od kilku godzin, jak w przypadku grzybów, do kilkunastu.

Jak działa suszarka do grzybów, owoców i warzyw?

Suszarka spożywcza wyposażona jest w panel grzewczy, wytwarzający gorące powietrze, które wentylator przeprowadza na zasadzie termoobiegu przez kilka poziomów (zwykle 5 lub 6) sit do suszenia, na których rozłożone są poddawane procesowi produkty spożywcze. Zapewnia to stabilny poziom wilgotności i równomiernie rozłożoną temperaturę suszenia. Obudowa sit powinna być przezroczysta, aby można było kontrolować wzrokowo etap suszenia bez konieczności otwierania suszarki przed czasem, co mogłoby zakłócić proces. Otwory sit do suszenia muszą być odpowiedniej wielkości, zależnie od suszonego produktu, tak by małe części nie wpadały w zbyt duże otwory, a jednocześnie by obieg ciepłego powietrza był należyty. Trzeba przy tym pamiętać, że suszone grzyby, owoce i warzywa znacznie będą zmniejszać swoją objętość w trakcie suszenia.

Istotne cechy suszarki do grzybów

- Opcja regulowania zakresu temperatur ? suszarka do owoców, warzyw i grzybów powinna umożliwiać suszenie w ramach 40 do 70 stopni Celsjusza.

- Równomierność suszenia gwarantowana przez wentylator, liczbę sit do suszenia i wielkość otworów w tackach.

- Pojemność suszarki dostosowana do wielkości i ilości suszonych produktów ? zależna jest ona od średnicy sit do suszenia, ich liczby oraz wysokości poszczególnych poziomów (na rynku są suszarki do grzybów pozwalające regulować tę wysokość zależnie od potrzeb).

- Moc urządzenia ? co najmniej 200 W.

- Elementy obudowy dobrze do siebie przylegające i łatwe do mycia w zmywarce.

Powrót

Złóż zamówienie telefonicznie! poniedziałek 7:30 - 17:30 wtorek- piątek 7:30 - 15:30
(58) 746 37 97 z telefonu komórkowego
0 801 000 610 z telefonu stacjonarnego
Zamów telefonicznie! poniedziałek 7:30 - 17:30 wtorek- piątek 7:30 - 15:30 (58) 746 37 97

Copyright ? janshop.pl / 2015 - 2022 wszystkie prawa zastrzeżone, Global Income sp. z o.o.

Oprogramowanie KQS Store